Verhalen

 

De 'droge' informatie die de basis vormt van stamboomonderzoek geeft in veel opzichten al kleur aan jouw verleden. Het laat zien waar je voorouders leefden, wat zij in het dagelijks leven deden en in wat voor sociaaleconomisch milieu zij verkeerden. Sociale en geografische mobiliteit - of in veel families het gebrek daaraan - laten zich vaak al zien.

Bij veel van je voorouders zal uiteindelijk ook niet heel veel meer vindbaar gaan zijn dan deze basale informatie over geboorte, huwelijk, beroep en overlijden. In bijna elke familie zitten echter voorouders die in positieve of negatieve zin ook vandaag de dag nog opvallen. De paradijsvogels en de zwarte schapen van de familie, waarvan soms hele delen van hun leven zijn te reconstrueren. Zij zijn het die jouw familiegeschiedenis echt kleur geven.

Op deze pagina zal ik de komende periode kortere en langere verhalen gaan publiceren die ik in de loop van mijn onderzoeken heb kunnen opstellen. En omdat het deze verhalen zijn, die mijn eigen honger naar kennis van het verleden voeden, beloof ik in elk onderzoek dat ik voor jou uit mag voeren, al mijn voelsprieten uit te steken om ook de bijzondere verhalen uit jouw familiegeschiedenis te vinden!

Pieter en Anna - een mislukt huwelijk

Niet elk leven laat evenveel sporen na in de archieven. Een stelregel is dat hoe gewoner en regelmatiger een leven verliep, hoe minder informatie erover te vinden is. Het zijn vaak hen van wie er onverwacht archiefmateriaal opduikt, die extra kleur geven aan een familiegeschiedenis. Hun verhalen geven op hun beurt weer een mooi tijdsbeeld. Een tweede stelregel is echter dat hoe meer er te vinden is, hoe tragischer de omstandigheden vaak waren. Zodoende stuitte ik tijdens een stamboomonderzoek op het kortstondige huwelijk tussen Pieter Pelgrim en Anna Vrooman. Een huwelijk overschaduwd is door huiselijk geweld en met een ogenschijnlijk vertrek met de noorderzon.

Lees meer »

Vanaf de zee bleef het stil

Bij het doen van genealogisch onderzoek weet je nooit van tevoren wat je tegen gaat komen, maar elke familiegeschiedenis heeft zo zijn eigen verhalen. In dit geval werd ik tijdens het onderzoek naar een stamreeks hard met de schaduwzijde van het zeemansleven geconfronteerd. Een trieste gebeurtenis in het najaar van 1825 was de aanleiding van dit verhaal, maar gedurende het onderzoek bleek dat het slechts het topje was van een grotere ijsberg aan rampspoed.

Lees meer »