Werkwijze

 

Het beginpunt en doel van elk stamboomonderzoek is anders, en elke speurtocht in het verleden zal dan ook anders verlopen. Ongeacht wat we tegen zullen komen in het onderzoek, kan je bij mij rekenen op de volgende basis:

 

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je wil laten onderzoeken. Is er een bepaalde tak van je familie die je uitgelicht wilt hebben? Zijn er bepaalde vraagtekens in de familiegeschiedenis die je graag onderzocht wilt hebben? Wat zijn je verwachtingen en wat is je hoop voor het onderzoek? Wellicht heb je al een duidelijk idee, maar vermoedelijk heb je vooral nog veel vragen.

Ik wissel in eerste instantie graag vrijblijvend met je van gedachten wat voor onderzoek past bij jouw nieuwsgierigheid en wat ik daarin voor je kan doen. Van daaruit maken we een plan voor de basis van het onderzoek. Uiteraard hoor ik dan ook graag welke informatie er al aanwezig is om het onderzoek mee te beginnen. Een geboorte-, trouw- of sterfdatum van een voorouder, bijvoorbeeld een opa of oma, is vaak al voldoende om mee uit de voeten te kunnen.

Vervolgens zal ik aan de slag gaan om via de beschikbare archieven zoveel mogelijk relevante informatie boven tafel te krijgen. Hierbij richt ik mij primair op de samen geformuleerde onderzoeksopdracht, maar zal ik mijn ogen altijd open houden voor situaties en personen waar wellicht interessante verhalen achter schuil gaan.

Wanneer ik gedurende het onderzoek iets dergelijks tegen kom, zal ik dat altijd melden, zodat we samen kunnen kijken of het leuk is daar dieper in te duiken. Andersom zal ik het ook altijd melden als ik onverwachte moeilijkheden tegenkom: niet alle relevante archieven hebben bijvoorbeeld de 21e eeuw gehaald, of wellicht stam je af van ongelooflijke globetrotters. Met ruime ervaring in genealogisch onderzoek in onder meer Nederland, Nederlands-Indië, Duitsland, België en Suriname zal ik zo’n uitdaging nooit uit de weg gaan, maar “nieuwe” landen leiden vaak ook tot nieuwe (on)mogelijkheden.

Waar het onmogelijk is informatie te achterhalen, zal ik hier open over communiceren en grote hiaten in het beoogde onderzoeksresultaat zullen uiteraard in mindering gebracht worden op de kosten. Mocht het onderzoek onverwacht leiden tot interessante te betreden zijpaden of extra omvangrijk onderzoekswerk, zal ik dit altijd eerst met jou overleggen. Zo wordt er nooit iets in rekening gebracht zonder instemming vooraf.

 

Het eindproduct zal altijd in digitale vorm aangeleverd worden in een rapport in verhalende vorm. Zo ontvang je nooit enkel de ‘droge’ gegevens. Waar de situatie erom vraagt zal het eindrapport een uitgebreide schets bevatten van de historische context en een schematisch overzicht van de genealogische bevindingen. Een productvoorbeeld van het onderzoek naar een stamreeks kan je hier vinden.

Alle gepresenteerde informatie zal afkomstig zijn uit officiële bronnen en alle gevonden akten zullen, inclusief bronvermelding, bij de bijlagen gevoegd worden. Zo ontvang jij altijd de complete documentatie en is het onderzoek volledig reproduceerbaar. Indien gewenst kan de onderzochte stamboom ook als gedcom-bestand worden aangeleverd, zodat je deze kunt openen en bewerken in een eigen - veelal gratis te gebruiken - stamboomprogramma.

Uiteraard sta ik er altijd voor open om het eindrapport daarnaast ook nog op andere manieren, zoals fysieke druk, aan te leveren. Schroom niet om je wensen met me te delen: uiteindelijk is het jouw onderzoek.

 

Weet je nog niet zo goed wat je onderzocht wil hebben, heb je vragen over mijn werkwijze of ben je benieuwd wat ik voor jouw familieonderzoek kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met met op. Tot snel!